Året innan fotbolls VM går av stapeln så hålls den något mindre turneringen Confederations Cup på samma destination. Det här mästerskapet brukar inte få samma stora uppmärksamhet i media som världsmästerskapet, men är en turnering värd att följa. Här deltar nämligen de allra bästa lagen ifrån alla världens kontinenter i ett mästerskap som låter värdnationen få prova på hur det är att arrangera en stor fotbollsfest. Totalt är det åtta nationer som är med i turneringen som inleds med ett gruppspel och avrundas med ett slutspel bestående utav semifinaler och medaljmatcher.

Inför VM 2014 så hölls Confederations Cup mellan datumen 15-30 juni 2013. Lagen som deltog var värdnationen Brasilien, regerande världsmästarna Spanien samt världsdelarnas mästare Japan, Mexiko, Uruguay, Tahiti, Italien och Nigeria. Lagen delades in i två grupper om fyra där grupp A bestod utav Brasilien, Italien, Mexiko och Japan, samtidigt som grupp B inkluderade Spanien, Uruguay, Nigeria och Tahiti. Poängställningarna blev identiska mellan de två grupperna, där Brasilien och Spanien gick vidare som gruppvinnare med tre raka vinster vardera. Grupptvåorna Italien och Uruguay kunde i sin tur ta sig vidare med två vinster vardera.

Matcherna i Confederations Cup brukar vara kända just för att de är väldigt målrika och så blev det. Spanien besegrade till exempel Tahiti med 10-0 samtidigt som Uruguay vann över samma lag med 8-0. Även Nigeria fick till en storvinst mot de Oceaniska mästarna med 6-1.

Den första semifinalen spelades mellan Brasilien och Uruguay, där Brasilien vann matchen med 2-1. Den andra semifinalen mellan de två europeiska lagen Spanien och Italien blev istället mållös och fick avgöras på straffar, där Spanien till slut tog hem matchen. Den stora finalen i turneringen blev därmed mellan hemmanationen Brasilien och de regerande världsmästarna Spanien. Redan efter två minuter kunde Brasiliens stjärna Fred sätta bollen i mål och upprepade det hela en ytterligare gång innan matchen var över. Även Neymar kunde göra ett mål för sin nation. Finalen slutade därmed 3-0 till Brasilien som därmed tog hem Confederations Cup för fjärde gången.