Under 2014 så var fotbolls-VM inte det enda världsmästerskapet som spelades. Även i ishockeyns värld så spelades ett mästerskap där det allra bästa landslaget. Jämfört med fotboll så spelas hockey-VM varje år istället för var fjärde år. Dessutom är det här främst lag ifrån Europa och Nordamerika som deltar, eftersom ishockey är en sport som till största del spelas på den nordligare delen av vår planet.

Världsmästerskapet i ishockey 2014 spelades i Minsk, Vitryssland och pågick mellan den 9-25 maj. Totalt deltog 16 nationer från Europa, Amerika och Asien med förhoppningarna om att ta sig till seger. Sverige var ett av dessa lag och var inför turneringen regerande mästare från turneringen året innan.

Här är de lag som deltog i mästerskapet:
Grupp A: Kanada, Sverige, Tjeckien, Frankrike, Slovakien, Norge, Danmark och Italien
Grupp B: Ryssland, USA, Vitryssland, Finland, Schweiz, Lettland, Tyskland, Kazakstan

Mästerskapet inleddes med att alla lag mötte varandra inom grupperna. För det svenska laget blev det vinst i fem av sju matcher, vilket tog dem till en andraplats i sin grupp. Tillsammans med Kanada, Tjeckien, Frankrike, Ryssland, USA, Vitryssland och Finland gick det svenska laget vidare till slutspel efter att ha placerat sig som bästa lag efter gruppspelet.

Lagen som gick vidare möttes i kvartsfinaler som fick följande utfall:
USA – Tjeckien 3-4 (Tjeckien vidare till Semifinal)
Ryssland – Frankrike 3-0 (Ryssland vidare till semifinal)
Kanada – Finland 2-3 (Finland vidare till semifinal)
Sverige – Vitryssland 3-2 (Sverige vidare till semifinal)

Lagen som gick vidare möttes efter detta i semifinaler, där Ryssland besegrade Sverige med 3-1. Finland slog samtidigt ut Tjeckien ur turneringen. Efter detta möttes Sverige och Tjeckien i en bronsmatch, som slutade med seger för det svenska laget. Finalen Mellan Ryssland och Finland bjöd på hela sju mål och gav till slut guldet till Ryssland.