Efter att gruppspelet var klart så gick de två bästa lagen i samtliga grupper vidare till slutspelet som bestod av åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinal och medaljmatcher. I dessa matcher var det vinna eller försvinna som gällde och det bjöds på flera överraskningar när det kommer till vilka lag som tog sig vidare.

Åttondelsfinaler
Under fyra dagar  (28 juni – 1 juli) spelades åttondelsfinalerna där lagen fick möta lag de tidigare inte fått spela mot i mästerskapet. Flera av matcherna gick till förlängning eller straffar, vilket gjorde att publiken i hela världen satt som på nålar innan det stod klart för vilket alg som tog sig vidare. Här nedanför ser du hur lagen spelade och vilka resultat matcherna fick:
Brasilien – Chile 4-3 (efter straffar)
Colombia – Uruguay 2-0
Holland – Mexiko 2-1
Costa Rica – Grekland 6-4 (efter straffar)
Frankrike – Nigeria 2-0
Tyskland – Algeriet 2-1 (efter förlängning)
Argentina – Schweiz 1-0 (efter förlängning)
Belgien – USA 2-1 (efter förlängning)

Kvartsfinaler
Under den 4 och 5 juli spelades kvartsfinalerna där antalet lag skulle halveras ytterligare och såhär gick det i matcherna:
Frankrike – Tyskland 0-1
Brasilien – Colombia 2-1
Argentina – Belgien 1-0
Holland – Costa Rica 4-3 (efter straffar)

Semifinaler
För spänningens skull spelades även semifinalerna under olika dagar och det var här som det blev klart att Argentina och Tyskland blev lagen som tog sig hela vägen till final. Tyskland slog ut storfavoriterna Brasilien med en storseger på 7-1. Argentina tog sig vidare mot Holland efter en match som gick till straffläggning där Argentina vann med 4-2.

Finalen
Den 13 juli riktades alla världne blickar mot Rio de Janeiro när den stora finalen skulle avgöras. Matchen blev en riktig jämn rysare om gick mållös till förlängning där Mario Götz i den 113:e minuten kunde avgöra matchen. I bronsfinalen dagen innan var det Holland som gick vinnande ur mötet mot Brasilien, det favorittippade laget som därmed gick utan medalj ur mästerskapet.